От векове котките са смятани за мистични създания и дори днес, когато

...
От векове котките са смятани за мистични създания и дори днес, когато
Коментари Харесай

Признаци, че котката ни не се чувства добре

От епохи котките са смятани за мистични създания и даже през днешния ден, когато са постоянно срещани домашни любимци, има моменти, в които е мъчно да разберем какво желаят и по какъв начин се усещат. А особено когато се отнася за здравословното им положение, е значимо да знаем защо да бъдем нащрек, с цел да не изпуснем някои сигнали, че нещо не е наред.
Прочетете още
С ново проучване учените от Университета в Кордоба си слагат за цел да открият кои са най-често срещаните и най-рядко срещаните котешки привички. Те организират анкета измежду повече от 800 стопани на мъркащи домашни любимци. И по този начин откриват няколко ясни признака, че котката ни не се усеща добре.

Най-рядко срещаното държание за всяка котка е уринирането върху повърхности отвън котешката тоалетна. Следва внезапно неистово олизване или гризане на части от тялото им. 

 Снимка 650352

Другите най-необичайни държания са дефекация отвън нормалното място, дъвчене на предмети, когато са оставени сами, и ръмжене или съскане, когато са галени. Не е обикновено за котките и да ни ядат по краката, както и да правят странни повтарящи се придвижвания, наподобяващи тикове.

Тези заключения са в поддръжка на предходни проучвания, които откриват, че държанието и езикът на тялото на котките могат да бъдат добър ориентир за тяхното прочувствено положение. Сред нормалните действия на котките са да изследват всичко ново, да се галят и мъркат на стопаните си, да желаят храна и да се нахвърлят на движещи се обекти като че ли са тяхна плячка.

Разбира се, с изключение на поради здравословни аргументи, котките могат да се държат по-странно и поради средата, в която живеят. Например тези, които живеят дружно с кучета, открито демонстрират по-малко поведенчески проблеми. Мъжките котки пък се оказват по-общителни към непознати, до момента в който женските е по-вероятно да проявят експанзия, написа Daily Mail.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР